1 d’oct. 2009

Aquest dissabte: rugbi, xerrada i concert!

A les 16h30
Retransmissió del partit de rugbi Biarritz/USAP

A les 19 h
Xerrada sobre la situació lingüística a Occitània
amb un membre de l'Ostau dau País Marselhès

A les 21h

Concert amb Pepet i Marieta


La situació lingüística a Occitània
Un company de l'Ostau dau País Marselhès ens vindrà a explicar quina és la situació lingüística a Occitània posant en relleu unes quantes problemàtiques. Com ara la de l'oficialitat de la llengua occitana a l'Estat francès. I la situació transfronterera de la llengua.
Actualment, el territori lingüístic occità es troba dividit entre l'estat francès (gairebé la totalitat de l'àrea occitana), Itàlia (les Valls Occitanes, o Valdeses i l'enclavament de La Gàrdia a Calàbria), l'estat espanyol (la Vall d'Aran) i Mònaco.
La llengua occitana només és reconeguda com a oficial, protegida i promoguda a la Vall d'Aran. A l'estat italià se li ha atorgat l'estatus de llengua protegida i a l'estat francès només gaudeix d'una acceptació a la xarxa educativa però li manca reconeixement legal.
Com pot ser que l'occità no sigui gens reconegut a l'estat francès quan occitània representa geogràficament 1/3 de l'estat i que la seua variant aranesa és reconeguda com a llengua oficial a tot Catalunya, i protegida a Itàlia on l'article 6 de la Constitució italiana preveu la tutela de l'Estat sobre les diferents minoritats lingüístiques de l'estat?
Quin paper juga l'oficialitat de la llengua als estats italià i espanyol a les zones transfrontereres?

--------------------------

Pepet i Marieta
Pepet i marieta és una proposta festiva que beu de les músiques “populars” d'arreu del món per a vestir uns textos marca de la casa propers, descarats i crítics. Rumba, jota, bolero o ska, tot estil és vàlid per a aquesta banda de 8 músics sòlida i contundent que l'arma ben grossa allà on es presenten amb la seva fórmula de música, teatre i saber quotidians.
El myspace dels Pepet i Marieta per si voleu escoltar alguna cançoneta!
Més informació a www.pepetimarieta.com

Cap comentari:

Les activitats del Casal

Permanències del Casal: El dilluns i el dimarts de 17h30 a 20h, el dimecres de 16h a 18h30, el dijous i el divendres de 17h30 a 19h30