19 de jul. 2007

L'Agasalla en acció!

L’Agasalla ja té una petita història, vella de vuit anys. Alguns dels seus membres serana l’UCE durant els deu dies... Però, qui s’amaga darrera aquest mot estrany ?Alguns membres del grup de joves del Casal Jaume Ier de Perpinyà tenim el costum d’estiuejar a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada. Formem part dels treballadors/es explotats/des però feliços/es que no dormen, o molt poquet, durant deu dies. Al secretariat, al bar, a l’esplai, al diari o a la ràdio hi han agasallencs i agasallenques amagats. Especialment al bar ! La festa de nit, amb la música i les begudes de la terra, també és un poc l’Agasalla. Però què és l’Agasalla, d’on surt i on va ?
Agasalla, primera versió
« Grup de gent que se reuneix per xerrar o anar de festa » és el que se pot llegir a l’entrada Agasalla, del diccionari rossellonès d’en Renat Botet. Pels jovenets propers al Centre Cultural Català – Casal Jaume 1er de Perpinyà, aquest terme és idoni per representar la colla que formen i els objectius inicials que s’han fixats: passar-s’ho bé en català i demostrar que, al contrari dels llocs comuns que predominen a Catalunya Nord, la cultura catalana no és únicament folklòrica i reservada als vells. Vet aquí la base d’aquesta primera Agasalla, essencialment constituïda per antics alumnes i companys de l’escola immersiva Arrels. A poc a poc, s’afegeixen més joves amb ganes d’apropar-se amb la cultura catalana i d’assumir plenament la seva identitat. Sem l’any 1999, d’això ja fa vuit anys. Se munten els primers actes com a jovent del Casal. L'Agasalla organitza concerts, amb grups nordcatalans i de la resta dels Països Catalans. Surt una samarreta i uns díptics de presentació. També participa a l’organització del final del Correllengua, que coincideix amb la diada del 7 de novembre. I sobretot, l’associació permet a joves, que per la situació sociolingüística de Catalunya Nord ens trobàvem sols amb la nostra identitat, de conèixer més gent, de la seua edat, amb les mateixes preocupacions, per viure plenament en català, com a mínim un cop cada quinze dies.
Una nova Agasalla per un nou Casal
Quan se ven el centre cultural català per trobar un local més gran, l’Agasalla hiverna durant un parell d’anys. Alguns membres continuem trobant-nos de manera informal. L’estiu del 2006, se veu la necessitat de tornar a impulsar un grup de joves. S’activen els contactes, i al cap d’unasèrie de reunions, decidim tornar a engegar l’Agasalla, amb més joves i més ànims. Després d’hesitar sobre els objectius del nou grup, a veure si havien de ser més o menys polítics, la vintena de membres decidim tornar a l’essència i l’origen de l'Agasalla, amb la seva finalitat cultural i formativa. La primera activitat regular de l'Agasalla és d’animar cada divendres una emissió d’una hora a Ràdio Arrels, un bon mitjà per nos fer conèixer i donar la nostra visió sobrel’actualitat. Amb la compra del nou Casal, surten més projectes, com la realització de la revista que teniu entre les mans, la creació d’una pàgina web, la programació de tallers de balls populars, de cuina, de teatre o la projecció de cinema en català. Tot i mantenint la nostra presència i participació en alguns dels moments claus de Catalunya Nord : la celebració del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembre o ara la Universitat Catalana d’Estiu. Com se veu, hi han moltes ganes i un munt d’idees : l’Agasalla és a punt per entrar en acció!

Les activitats del Casal

Permanències del Casal: El dilluns i el dimarts de 17h30 a 20h, el dimecres de 16h a 18h30, el dijous i el divendres de 17h30 a 19h30