2 d’oct. 2008

Ens han fet arribar aquesta ressenya! Bona lectura!


Es reedita l'Origen de la bandera independentista

Després de lliscar per damunt la cresta de l'onada mediàtica per la Diada, amb l'estelada penjant oficialment per més de cent trenta balcons d'ajuntaments, la Comissió del centenari torna a la seva tasca divulgativa.

Per això, aquest setembre s'ha decidit recuperar gràcies a "Rafael Dalmau editor", un llibre clau sobre la història dels primers separatistes. Es tracta de l'Origen de la bandera independentista. El llibre, obra del traspassat historiador Joan Crexell, és probablement un dels seus estudis sobre l'independentisme contemporani més coneguts. Editat per primer cop a "El Llamp" l'any 1984 i reeditat el 1988, fou ja un èxit en aquella època. Amb els anys, l'obra es convertí en un referent obligat incontestable. Els seus capítols, rastregen la creació de la senyera de l'estel i evoquen un periode clau en l'evolució de l'aleshores denominat "separatisme" que va des de principis de segle XX fins a la proclamació de la República Catalana, amb un capítol a part, dedicat al famós canvi cromàtic a la bandera del PSAN el 1968.

Però la prematura mort de Crexell li impedí continuar amb noves recerques. A més, des que "El Llamp" desaparegué el 1987, el relleu editorial disposat a publicar obres de temàtica anàloga trigà en normalitzar-se. En tot aquest temps però, no faltaren veus que reclamaren la reedició del llibre. Quan la Comissió del centenari li ho proposà a Dalmau, semblà que ho estessin esperant.

La present edició conté novetats destacables. Compta amb un nou i excel.lent pròleg de l'historiador de la Universitat Rovira I Virgili, Pere Anguera, i una millora substancial de la legibilitat del text en general i de les crucials notes a peu de pàgina, en particular. Però sobretot, cal destacar-ne l'ampliació tant en qualitat com en quantitat de les fotografies en colors o blanc-i-negre de segells, imatges i cartells reproduïts de nou dels documents històrics de l'arxiu d'Albert Roqué.

Així, per diverses raons, aquesta tercera edició de l'Origen... es converteix en especial. L'any de la celebració del centenari de la senyera "de l'ideal de Catalunya", coincideix amb el retorn de l'obra que en va certificar la data de la seva partida de naixement. Que per molts anys, doncs!

Joan-Marc Passada i Casserres

Membre de la Comissió del Centenari de l’estelada

Les activitats del Casal

Permanències del Casal: El dilluns i el dimarts de 17h30 a 20h, el dimecres de 16h a 18h30, el dijous i el divendres de 17h30 a 19h30